Wanneer de laatste regent van India, Lord Mountbatten, de taak krijgt de transitie naar een onafhankelijke staat zonder Brits regentschap te overzien, ondervindt hij de strijd tussen de hindoes, moslims en sikhs, allen getroffen door deze monumentale verandering.
1947… De Britse heerschappij in India is bijna ten einde. Koningin Victoria’s achterkleinzoon, Lord Mountbatten verhuist voor een periode van zes maanden met zijn echtgenote en dochter naar New Delhi. Als laatste onderkoning is het zijn taak de overgang naar onafhankelijkheid van het land te overzien. Al snel breekt geweld uit tussen de hindoes, moslims en sikhs, iets dat ook grote invloed heeft op de levens van de vijfhonderd personeelsleden in het paleis van de onderkoning. De liefde tussen Jeet, een jonge hindoe-bediende en Aalia, een moslimvrouw die in het paleis werkt, loopt gevaar ten onder te gaan door de tumultueuze gebeurtenissen en hun eigen conflicten met hun respectievelijke religieuze gemeenschappen. Wanneer de situatie dreigt te escaleren, worden ze gedwongen een monumentale keuze te maken.
Regisseur Gurinder Chadha brengt ons terug naar de dagen en beslissingen die geleid hebben tot de verdeling van India in twee landen, India en Pakistan. Deze afsplitsing veroorzaakte de grootste massa migratie in de geschiedenis van de mens: ruim 14 miljoen mensen raakten op drift op zoek naar een veilig onderkomen.
“Er is veel te vieren in dit emotionele, sterk informatieve, ambitieuze en intieme portret.” (Hollywood News)
“Een indrukwekkende film met een belangrijk verhaal.” (Let’s go to the movies)
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is bekend! Al een paar jaar werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre première vertonen van een film die pas in januari van […]
Van enkele oud-leden kregen we de vraag hoe ze opnieuw lid konden worden. Vroeger, toen we de oude vertrouwde programma folder bij hen in de bus stopten, zat daar nog een acceptgirokaart in. Even een handtekening zetten, op de post doen en klaar. De tijden zijn veranderd. We bezorgen nu het algemene programma boekje van […]