Een luthier is geobsedeerd door het idee om een viool te maken, waarvan het geluid zo uitzonderlijk is dat het de muzikant die het speelt zal opwinden en de zielen van degenen die het horen zal strelen. Hiervoor is een esdoorn nodig, gekapt uit een heilige boom die alleen in een Balkanbos staat…
In de bossen van de Balkan zou je esdoorns kunnen vinden die hun gewicht in goud waard zijn. Van dit magische hout zou je een muziekinstrument van onschatbare waarde kunnen maken: een viool zo prestigieus als een originele Stradivarius. Vioolbouwer Gaspar Borchardt heeft deze missie sinds hij als twintiger door Bosnië fietste en toen de meest perfecte boom vond die hij ooit gezien had. Hij kon het hout destijds niet meenemen, maar is vastbesloten het weer te vinden en er een viool van te maken voor de wereldberoemde violiste Janine Jansen. Gaat het Gaspar lukken die ultieme viool te maken? The Quest for Tonewood is een avontuurlijke zoektocht in de wereld van de klassieke muziek.
“The only way to build an extraordinary instrument is to build it specifically for an extraordinary violinist.” De buitengewone violiste uit dit filmcitaat is Janine Jansen. De Nederlandse violiste maakte in 1997 haar debuut in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Vijf jaar later brak ze internationaal door met het London Philharmonic Orchestra onder leiding van Vladimir Asjkenazi en in 2018 ontving ze de Johannes Vermeer Prijs. (Luister)
The Quest for Tonewood is eerder een muzikaal sprookje, waarin Borchardts liefde voor hout en klank fraai doorklinkt. (De Volkskrant)
Dinsdagavond 15 februari ’22 heeft de minister van gezondheid weer gesproken en zijn boodschap was duidelijk. De maatregelen tegen de uitbreiding van het COVID-19 virus worden in stappen afgebouwd. De culturele instellingen krijgen weer een beetje lucht en mogen tot 01:00 uur open blijven! Dat betekent dat wij onze voorstellingen weer op de oude tijd […]
Dinsdagavond 25 januari ’22 hebben de premier en de minister van gezondheid weer gesproken en hun boodschap was duidelijk. De maatregelen tegen de uitbreiding van het COVID-19 virus worden versoepeld, de culturele instellingen krijgen weer een beetje lucht en mogen tot 22:00 uur open blijven! Dat betekent dat wij onze voorstellingen een half uur eerder […]