The Mauritanian vertelt het waargebeurde verhaal van Mohamedou Ould Slahi (Tahar Rahim), die door de Amerikaanse regering werd opgepakt voor de aanslagen op 9/11 en zonder enige vorm van rechtspraak gevangen werd gezet in Guantamo Bay.
Net wanneer hij alle hoop dreigt te verliezen, vindt hij bondgenoten in de idealistische advocaat Nancy Hollander (Jodie Foster) en haar assistent Teri Duncan (Shailene Woodley). Samen worden ze geconfronteerd met talloze obstakels in een wanhopige zoektocht naar gerechtigheid. Ze worden tegengewerkt door militair aanklager Stuart Couch (Benedict Cumberbatch), maar hun controversiële pleidooi en het bewijsmateriaal, onthullen uiteindelijk een schokkende samenzwering die tot diep in het Amerikaanse rechtssysteem doordringt. De film is geregisseerd door Kevin MacDonald (The Last King of Scotland) en geproduceerd door Michael Bronner (United 93, Green Zone en Captain Phillips)
The Mauritanian, moedeloos murw gebeukt op de eindeloze ondervragingen en de uitzichtloosheid. Dat is wat een film als The Mauritanian moet overbrengen. In al die hopeloze eenzaamheid en vijandigheid moest hij zien te overleven. Tahar Rahim laat die strijd vaak zien in een enkele oogbeweging, een handgebaar, een zwijgen. (Trouw)
Er wordt uitstekend geacteerd in The Mauritanian (Tahar Rahim als de geciviliseerde en bedachtzame Slahi en Jodie Foster als de strijdbare advocaat zijn Oscar-waardig), maar de olifant in de kamer blijft onbenoemd: hoe kon Amerika na 9/11 moreel zo snel aftakelen? En wie garandeert dat die situatie zich niet herhaalt? (De Filmkrant)
Dinsdagavond 15 februari ’22 heeft de minister van gezondheid weer gesproken en zijn boodschap was duidelijk. De maatregelen tegen de uitbreiding van het COVID-19 virus worden in stappen afgebouwd. De culturele instellingen krijgen weer een beetje lucht en mogen tot 01:00 uur open blijven! Dat betekent dat wij onze voorstellingen weer op de oude tijd […]
Dinsdagavond 25 januari ’22 hebben de premier en de minister van gezondheid weer gesproken en hun boodschap was duidelijk. De maatregelen tegen de uitbreiding van het COVID-19 virus worden versoepeld, de culturele instellingen krijgen weer een beetje lucht en mogen tot 22:00 uur open blijven! Dat betekent dat wij onze voorstellingen een half uur eerder […]