The French Dispatch presenteert een collectie verhalen uit de laatste uitgave van een Amerikaans tijdschrift dat in de 20ste eeuw in een fictief Frans stadje gemaakt werd. De hoofdrollen worden vertolkt door een grote lijst met acteurs die soms genoegen namen met een kleine rol (cameo).
De plot volgt drie verschillende verhaallijnen, terwijl het Franse buitenlandse bureau van een fictieve krant uit Kansas zijn laatste nummer maakt. Het brengt een verzameling verhalen tot leven die zijn gepubliceerd in het gelijknamige The French Dispatch, gebaseerd op de fictieve Franse stad Ennui-sur-Blasé (letterlijk Verveling-op-Blasé). De film is geïnspireerd op Anderson’s liefde voor The New Yorker en sommige personages en gebeurtenissen in de film zijn gebaseerd op real-life equivalenten uit het tijdschrift. Een van de drie verhalen gaat over de studentenbezettingsprotesten van mei 1968.
In april 2019 zei regisseur Wes Anderson tegen de Franse publicatie Charente Libre: “Het verhaal is niet gemakkelijk uit te leggen, het gaat over een Amerikaanse journalist in Frankrijk. Het is meer een portret van deze man, van deze journalist die vecht om te schrijven wat hij wil schrijven. Het is geen film over persvrijheid, maar als je het over verslaggevers hebt, praat je ook over wat er in de echte wereld gebeurt.” (Wikepedia)
The French Dispatch is bedoeld voor bios én thuisbios. Een tweetrapsfilm. Z’n geperfectioneerde beeldcomposities horen in de bioscoop. Daarna kun je thuis elk overvol beeld, elke doorsnede van huis of vliegtuig, elke miniatuur, boekenkast en opengevouwen krant met de pauzeknop bestuderen. (De Filmkrant)
Anderson probeert het gevoel van het lezen van een geweldig verhaal na te bootsen, hoe de beelden die je in je hoofd creëert levendiger zijn dan het echte leven (of een verfilming) ooit zou kunnen vastleggen (Screen Daily)
Woensdagavond 19 april a.s. om 20:00 uur is de algemene leden vergadering van het Filmhuis Lisse, dit in de Wagendwarsstr 2 te Lisse. Het Filmhuis Lisse (FHL) is een vereniging en dus houden we ieder jaar een algemene ledenvergadering. Daarbij zijn alle leden en donateurs van het FHL van harte welkom. Alleen leden hebben stemrecht. […]
Het Filmhuis Lisse draait helemaal dankzij de inzet van ruim tien enthousiaste vrijwilligers. Dat zijn de mensen die onze bezoekers bij de ingang verwelkomen, de mensen die de lift bedienen, de kaartjes afscheuren, in de zaal mensen veilig naar hun plekje brengen, de operators en de bestuursleden… Wat en wie hebben we nodig? Overal kunnen […]
Maandag 13 februari draaide het Filmhuis Lisse voor de Rotary club Hillegom-Lisse de documentaire ‘Roep van de Woestijn’ van de Lissese filmmaker Pierre Jacobs. In deze film volgt Jacobs de tweelingbroers Jim en Loek Vermeulen, die een reis maken door woestijngebied in Afrika. Het is een boeiend verhaal over twee avonturiers die al meer dan […]