Het waargebeurde verhaal van Saroo, die als kind gescheiden werd van thuis en familie en terecht komt in een adoptiegezin in Australië. Op volwassen leeftijd gaat hij op zoek naar zijn roots. Genomineerd voor 6 Oscars, waaronder voor Beste Film.
Gebaseerd op het waargebeurde verhaal, vertelt LION het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als 5-jarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30ste op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden. LION is de verfilming van de bestseller “Mijn lange weg naar huis”. De film is genomineerd voor 6 Oscars, waaronder voor Beste Film. Op het Leidse Filmfestival van 2016 werd de film voor het eerst vertoond en was een van de publieksfavorieten.
“Lion is een echte tranentrekker, maar wel een met het hart op de juiste plaats. Dankzij een innemende cast – met Pawar, Kidman en Patel als uitschieters – schitterende beelden van zowel India als Tasmanië en een verhaal dat je aangrijpt.” (Cinemagazine)
“Het resultaat is een intiem en vakkundig geschoten verhaal, dat een genuanceerd beeld schetst van het leven van een adoptiekind vanuit alle verschillende perspectieven, en tegelijkertijd een positieve boodschap meedraagt over technologie als een verrijking van ons leven.” (FilmTotaal)
Dinsdagavond 15 februari ’22 heeft de minister van gezondheid weer gesproken en zijn boodschap was duidelijk. De maatregelen tegen de uitbreiding van het COVID-19 virus worden in stappen afgebouwd. De culturele instellingen krijgen weer een beetje lucht en mogen tot 01:00 uur open blijven! Dat betekent dat wij onze voorstellingen weer op de oude tijd […]
Dinsdagavond 25 januari ’22 hebben de premier en de minister van gezondheid weer gesproken en hun boodschap was duidelijk. De maatregelen tegen de uitbreiding van het COVID-19 virus worden versoepeld, de culturele instellingen krijgen weer een beetje lucht en mogen tot 22:00 uur open blijven! Dat betekent dat wij onze voorstellingen een half uur eerder […]