Klassiek in het Filmhuis Lisse. Britse topacteurs schitteren in dit fraai vormgegeven kostuumdrama vol liefdesverwikkelingen en onderhuidse klassenconflicten aan de vooravond van WOI. De heruitbreng valt samen met de 25ste verjaardag van de film, die onlangs digitaal werd gerestaureerd. Winnaar van 3 Oscars.
Emma Thompson speelt Margaret Schlegel, een vrouw uit de middenklasse die trouwt met de in zijn gevoelsleven nogal geremde weduwnaar Henry (Anthony Hopkins), een meer dan bemiddelde zakenman. Henry is terribly old fashioned, Margaret een moderne vrouw die voor haar gevoelens uitkomt, ook al is haar huwelijk een nogal bizar verstandsarrangement. Wat volgt is een beklemmende vertelling over rivaliserende families, liefdesverwikkelingen, het behoud van een landgoed – Margaret erft Howards End na het overlijden van Henry’s eerste vrouw – en klassentegenstellingen in het Edwardiaanse tijdperk. Howards End is een stijlvol, scherp portret van het Engeland rond 1910, een strenge standenmaatschappij waar de sociale afkomst de koers van levens bepaalt.
De film ontving 9 Oscarnominaties waarvan er 3 verzilverd werd. De digitale restauratie (4K) heeft de film in zijn oorspronkelijke kleurenpracht hersteld en ging in première op het Cannes Filmfestival voor een bijzonder enthousiast publiek.
De vertoning in Floralis geeft een unieke kans om deze stijlvolle klassieker weer op het grote doek te zien. Het Filmhuis Lisse heeft Howards End eerder vertoond op 19 oktober 1993 voor 101 bezoekers. Dat was in het Poelhuys waar we in die tijd de films nog op 16mm. formaat vertoonden. Een nostalgische gedachte maar onvergelijkbaar met de hedendaagse beeld- en geluidskwaliteit, die de film volledig tot zijn recht laat komen.
“Niets aan kracht en pracht verloren… elegante, prachtig vertolkte verfilming… gerijpt en gedetailleerd inkijkje… veel-lagige karakters, een acteursensemble om je vingers bij af te likken.” (***** Trouw)
“Schittert in gerestaureerde vorm… fraai acteerwerk, prachtig camerawerk en een rijke aankleding. Een staaltje klassiek filmmaken dat je nog zelden ziet.” (**** NRC Handelsblad)
Deze week werd bekend dat Loek Dijkman op vrijdag 1 november jl. is overleden. Loek Dijkman was directeur van Topa, een verpakkingsbedrijf in Voorhout. Achter in de Grevelingenstraat had hij het kantoorgebouw van de stichting ARTOPA waar nog ruimte over was. Daarin konden verenigingen en partikulieren ruimte gebruiken voor een luttel bedrag. Er was zelfs […]
In het Leidsch Dagblad van vrijdag 10 oktober jl. stond bovenstaand artikel van correspondent Ed Olivier dat de bewoners van Lisse en (verre) omstreken zou moeten verontrusten. Want de plannen van de gemeente Lisse met Floralis zijn bedreigend voor het culturele leven van de Bollenstreek. “Gevolgen voor Filmhuis Lisse en theater Florlais onzeker bij een […]
De titel van de film die we draaien voor de start van het Leiden International Film Festival (LIFF) is nu bekend! Al voor de achtste keer werkt het Filmhuis Lisse samen met de programmeur van het Leiden International Film Festival. Dankzij het LIFF kunnen wij een pre-première vertonen van films die pas in in de […]