Baanbrekende film van en met Orson Welles waarin een journalist het leven van de machtige krantenmagnaat Kane probeert te reconstrueren.
Charles Foster Kane (Orson Welles) is een krantenmagnaat met een ongekend machtig media-imperium. Hij beheerst vrijwel alle kranten, radio- en televisiestations in de Verenigde Staten halverwege de jaren ’40. Toch leeft hij teruggetrokken en afgesloten van de buitenwereld in het gigantische, megalomane paleis Xanadu, dat hij voor zichzelf en zijn vrouw heeft laten bouwen. Vlak voordat hij sterft, eenzaam en verlaten in zijn paleis, prevelt hij een laatste woord: ‘rosebud’. Een woord waar niemand de betekenis van begrijpt. De journalist Leland gaat in opdracht van zijn krant op zoek naar de ‘ware’ Charles Foster Kane, naar ‘de man achter de mediamagnaat’ en naar de betekenis van ‘rosebud’.
Citizen Kane uit 1941 van en met de destijds 25-jarige Orson Welles, geldt voor menig filmcriticus als de beste film aller tijden. Baanbrekend vanwege het innovatieve camerawerk en de bijzondere vertelwijze. Destijds werd deze bijdrage aan de cinema niet als zodanig erkend door de Academy: van de negen nominaties, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Acteur, mochten Welles en Herman J. Mankiewicz alleen een Oscar in ontvangst nemen voor hun script. Het verhaal van de ultieme American Dream – Kane groeit op van onbeduidende krantenbezorgen tot de machtigste man van het land – was gebaseerd op het leven van William Randolph Hearst, die daar helemaal niet blij mee was. Hij deed er alles aan om de film te laten floppen. Meer dan tien jaar later werd ‘Citizen Kane’ voor een groter publiek uitgebracht, en zag men in hoe belangrijk de film was voor de geschiedenis van de cinema.
Dinsdagavond 15 februari ’22 heeft de minister van gezondheid weer gesproken en zijn boodschap was duidelijk. De maatregelen tegen de uitbreiding van het COVID-19 virus worden in stappen afgebouwd. De culturele instellingen krijgen weer een beetje lucht en mogen tot 01:00 uur open blijven! Dat betekent dat wij onze voorstellingen weer op de oude tijd […]
Dinsdagavond 25 januari ’22 hebben de premier en de minister van gezondheid weer gesproken en hun boodschap was duidelijk. De maatregelen tegen de uitbreiding van het COVID-19 virus worden versoepeld, de culturele instellingen krijgen weer een beetje lucht en mogen tot 22:00 uur open blijven! Dat betekent dat wij onze voorstellingen een half uur eerder […]